wtorek, 19 maja 2020

Orkiszowa drożdżówka z białym makiem i rabarbarem


Zapraszam na pyszną i puszystą drożdżówkę z dodatkiem białego maku. Ciasto pięknie wyrasta i praktycznie robi się samo. Najlepiej smakuje z kubkiem gorącego mleka. Polecam.
Składniki na ciasto :
50 g drożdży
1/2 szkl miodu
1/2 szkl oleju
3/4 szkl zsiadłego mleka
3 jajka
2 szkl mąki orkiszowej
3/4 szkl mąki z krzyczy
1/2 szkl białego maku
30 dag rabarbaru
Na kruszonkę :
100 g masła
1/2 szkl mąki orkiszowej
1/2 szkl cukru
3 łyżki mąki kukurydzianej
Na lukier :
6 czubatych łyżek cukru pudru
2 łyżki soku z cytryny
1 łyżka mleka
Ponadto :
blaszka 24 x 24
papier do pieczenia
Sposób przygotowania :
 Do miski wkruszamy drożdże i dodajemy : miód, olej, zsiadłe mleko, roztrzepane jajka, obie mąki i mak. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na 2 godziny.
W międzyczasie czyścimy i myjemy rabarbar, kroimy na drobno i odstawiamy. Przygotowujemy kruszonkę z podanych składników i wstawiamy do lodówki.
Po 2 godzinach wyrastania ciasto mieszamy drewnianą łyżką i przekładamy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia, posypujemy rabarbarem i kruszonką.
Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na 1 godzinę. Rozgrzewamy piekarnik i wstawiamy drożdżówkę. Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około 1 godzinę. Upieczone ciasto wyjmujemy z blaszki i studzimy. Składniki na lukier ucieramy i dekorujemy ciasto.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz