środa, 20 listopada 2019

Chlebek orkiszowy z kiełbaską


Zapraszam na smaczny chlebek. Chleb przygotowałam z mąki orkiszowej oraz mąki z krzycy. Do ciasta dodałam podsmażoną kiełbaskę. Wyszło pyszne i aromatyczne pieczywo. Polecam.
Składniki :
100 g kiełbasy z piersi kurczaka od MORLINY
1 łyżka oleju
1/2 łyżeczki słodkiej papryki w proszku
2,5 szkl mąki orkiszowej
0,5 szkl mąki z krzycy
1 op suszonych drożdży ( 7 g )
1 łyżka suszonej cebuli w płatkach
1 szkl ciepłej wody
1 łyżeczka soli himalajskiej różowej
szczypta cukru
keksówka 22 x 8 x 7
papier do pieczenia
zimna woda
sezam
   
                                                                                                                                                                   
                                                                                                                                                                  Sposób przygotowania :
Kiełbasę kroimy w kosteczkę i podsmażany na rozgrzanym oleju. Do zrumienionej kiełbaski wsypujemy paprykę i smażymy razem przez chwilę. Odstawiamy.
Do miski wsypujemy przesiane mąki i suche drożdże, sól, cukier, suszoną cebulę. Dodajemy podsmażoną kiełbaskę oraz ciepłą wodę. Zagniatamy ciasto i odstawiamy w ciepłe miejsce na około 30 minut. Miskę przykrywamy ściereczką.
Wyrośnięte ciasto ponownie zagniatamy i przekładamy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia. Ponownie odstawiamy w ciepłe miejsce na około 30 minut. Po tym czasie ciasto w blaszce smarujemy zimną wodą i posypujemy sezamem.
Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy w temperaturze 180 stopni przez 1 godzinę i 10 minut. Upieczony chlebek wyjmujemy z blaszki i studzimy. 




Kiełbasy Morlińskie sprawdzą się w kuchni

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz