piątek, 22 listopada 2019

Najprostsza zupa krem z dyni


Zapraszam na smaczną i szybką w przygotowaniu zupę dyniową. Podana z podprażonymi pestkami dyni i śmietanką smakuje wybornie. Polecam.
Składniki :
1,3 kg dyni hokkaido
4 marchewki
4 ziemniaki
1 cebula
2 ząbki czosnku
1 łyżka oleju
1 łyżka masła
1 l gorącej wody
2 łyżeczki soli himalajskiej
3/4 łyżeczki pieprzu
1/2 łyżeczki kurkumy
1/2 łyżeczki imbiru
6 łyżek pestek dyni
6 łyżek śmietanki 30 %
natka pietruszki
Sposób przygotowania :
Warzywa myjemy i osuszamy z wody. Dynię przekrawamy na pół i wyciągamy pestki, a następnie kroimy na mniejsze kawałeczki razem ze skórką. Marchew obieramy i kroimy w talarki. Cebulę i czosnek obieramy z łusek i kroimy w kostkę. W garnku rozpuszczamy masło z olejem i przekładamy pokrojoną cebulę z czosnkiem, marchew i przesmażamy przez około 5 minut. Wkładamy pokrojoną dynię i wlewamy gorącą wodę, zagotowujemy. W tym czasie obieramy i myjemy ziemniaki, kroimy w kostkę i dokładamy do garnka, gotujemy do miękkości. W międzyczasie podprażamy na patelni pestki dyni. Na samym końcu wsypujemy do zupy przyprawy i zagotowujemy. Ciepłą zupę blendujemy na gładki krem i podajemy z pestkami dyni i śmietanką. Dekorujemy natką pietruszki.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz