środa, 27 listopada 2019

Karpatka z kremem


Zapraszam na pyszne ciasto z masą budyniową. Przypominające dawne czasy i spotkania rodzinne. Teraz trochę zapomniane, a szkoda bo jest bardzo dobre.
Składniki na ciasto
1 szklanka wody
1 szklanka mąki
125 gram masła
5 jajek
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
 Krem :
2 szklanki mleka
kostka masła
2 łyżki mąki pszennej
2 łyżki mąki ziemniaczanej
2 żółtka
2 cukry waniliowe
1/2 szklanki cukru
Sposób przygotowania :
Ciasto parzone : do garnka wlewamy wodę i dodajemy masło, garnek stawiamy na małym gazie. Rozpuszczamy i wsypujemy przesianą mąkę. Cały czas mieszamy drewnianą łyżką, aż ciasto będzie jednolite i będzie odchodzić od garnka. Ostudzone ciasto miksujemy i dodajemy po 1 jajku. Na końcu wsypujemy proszek do pieczenia. Ciasto dzielimy na dwie równe części i przekładamy do blaszki. Pieczemy w temp.190 stopni przez 25-30 minut na złoty kolor. Studzimy.
Krem : do garnka wlewamy połowę mleka i dodajemy cukier, zagotowujemy na małym gazie. Do pozostałego mleka dodajemy żółtka, cukier waniliowy, obie mąki i miksujemy. Wlewamy do wrzącego mleka szybko mieszamy (najlepiej trzepaczką), aby nie powstały grudki. Następnie przecieramy przez metalowe sitko, żeby pozbyć się ewentualnych grudek. Gorący budyń miksujemy z masłem. W blaszce układamy kolejne warstwy : ciasto, krem, ciasto.Wstawiamy do lodówki najlepiej na całą noc. Przed podaniem posypujemy cukrem pudrem. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz