czwartek, 28 listopada 2019

Cukinia faszerowana papryką i serem feta


Zapraszam na smaczną pieczoną cukinię. Farsz przygotowałam z papryki i sera feta z dodatkiem płatków jaglanych i kukurydzy konserwowej. Polecam.
Składniki :
3 krążki dużej cukinii ( 2 cm wysokości )
1 cebula
2 ząbki czosnku
150 g czerwonej papryki
3 łyżki kukurydzy konserwowej
100 g sera feta
1 czubata łyżka pokrojonej natki pietruszki
5 łyżek płatków jaglanych
3 łyżki tartego żółtego sera
1 łyżka oleju
sól do smaku
pieprz do smaku
zioła prowansalskie do smaku
blaszka
papier do pieczenia
Sposób przygotowania :
Z cukinii wydrążamy miąższ ze środka, wyjmujemy pestki i kroimy na drobno. Krążki cukinii układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Paprykę myjemy i kroimy w kostkę. Cebulę i czosnek obieramy i kroimy w kostkę. Kukurydzę odsączamy z zalewy. Pokrojone warzywa przesmażamy na oleju do momentu, aż płyn odparuje. Natkę pietruszki kroimy na drobno. Składniki na farsz przekładamy do miski i mieszamy, wkładamy do cukinii. Blaszkę wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy w temperaturze 200 stopni przez 30 minut. Blaszkę wyjmujemy i cukinię posypujemy serem, ponownie wstawiamy i pieczemy jeszcze przez 5 minut.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz