środa, 6 listopada 2019

Chleb orkiszowo - kukurydziano - orzechowy z chia


Zapraszam na chlebek. Ciasto zrobiłam z mąki kukurydzianej, orkiszowej, orzechowej z orzeszków arachidowych. Chlebek jest bardzo smaczny. Polecam.
Składniki :
1 1/2 mąki orkiszowej białej
1 szkl mąki kukurydzianej
1 szkl mąki orzechowej z orzeszków arachidowych
1 małe jajko
1 łyżka oleju
1 łyżka miodu nektarowego lipowego od HUZAR
2 szkl ciepłej wody
2 op suszonych drożdży
1 łyżeczka soli
10 łyżek chia
keksówka 22 x 8 x 7
papier do pieczenia
Sposób przygotowania :
Mąki wsypujemy do miski i dodajemy jajko, olej, miód, sól, drożdże, ciepłą wodę i mieszamy. Miskę przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na 30 minut. Po tym czasie wsypujemy chia i zagniatamy ciasto. Ponownie odstawiamy w ciepłe miejsce na 30 minut. Wyrośnięte ciasto przekładamy do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia i odstawiamy w ciepłe miejsce na 30 minut. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy w temperaturze 200 stopni przez około 1 godzinę. Upieczony chleb wyjmujemy z blaszki i studzimy.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz