niedziela, 25 października 2020

Sałatka z pieczonym indykiem i czerwoną fasolą


 Zapraszam na smaczną sałatkę. Przygotowana z mieszanki z dodatkiem pieczonej piersi z indyka i czerwonej fasoli oraz suszonych pomidorów. Polecam.

Skladniki :

1/2 woreczka ugotowanej mieszanki Trendy Lunch ( basmati, fasolka, papryka, curry )

100 g pieczonej piersi z indyka

1 puszka czerwonej fasoli

10 szt suszonych pomidorów

3 łyżki pokrojonej natki pietruszki

2 - 3 łyżki majonezu

sól do smaku

pieprz do smaku

Sposób przygotowania :

Ugotowaną mieszankę wkładamy do miski. Czerwoną fasolę przekładamy na cedzak i przelewamy wodą, odsączamy. Pierś z indyka i suszone pomidory kroimy na mniejsze kawałki. Natkę pietruszki myjemy i kroimy na drobno. Do miski z mieszanką dokładamy pokrojone składniki oraz majonez, doprawiamy do smaku i mieszamy.


Pieczone udka na mieszance ryżowej z marchewką


 Zapraszam na pieczone udka. Udka zapiekane na mieszance ryżowej to smaczne i sycące danie jednogarnkowe. Szybkie i proste w przygotowaniu. Polecam.

Składniki :

3 podudzia z kurczaka

1 łyżka wędzonej słodkiej papryki w proszku

2 łyżki sosu sojowego jasnego

2 woreczki mieszanki Trendy Lunch ( basmati, fasolka, papryka, curry )

2 szkl bulionu

forma do zapiekania

masło

Sposób przygotowania :

Udka myjemy i osuszamy z wody, przekładamy do miski. Dodajemy przyprawę i sos sojowy, mieszamy i odstawiamy w chłodne miejsce. Marchewki obieramy, myjemy i ścieramy na tarce jarzynowej. Formę do zapiekania smarujemy masłem i wsypujemy mieszankę ryżową oraz wkładamy startą marchewkę i wlewamy bulion. Delikatnie mieszamy.

Na wierzchu układamy pałki z kurczaka. Formę wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy w temperaturze 200 stopni przez 45 minut pod przykryciem i 10 minut bez przykrycia.

Warstwowa sałatka z gotowaną piersią kurczaka


Zapraszam na smaczną sałatkę z mięsem drobiowym, warzywami i mieszanką ryżową. Taką sałatkę możemy zjeść np. na obiad lub kolację. Polecam.
Składniki :
1 woreczek Trendy Lunch ( basmati, fasolka, papryka, curry )
woda do gotowania
1 puszka groszku konserwowego ( 400 g )
1 pojedyncza ugotowana pierś z kurczaka
2 spore kawałki marynowanej czerwonej papryki
3 łyżki majonezu
3 łyżki kwaśnej śmietany 18 %
sól do smaku
pieprz do smaku
listki szpinaku
Sposób przygotowania :
Mieszankę ryżową gotujemy według przepisu na opakowaniu i odsączamy z wody. Groszek i paprykę przekładamy na cedzak i odsączamy z zalewy. Pierś z kurczaka kroimy w kostkę. Paprykę kroimy w kostkę. W miseczce mieszamy majonez, śmietanę i przyprawy.
W salaterce układamy warstwy : pokrojoną pierś z kurczaka, groszek, paprykę, mieszankę ryżową, sos majonezowo - śmietanowy. Każdą warstwę lekko dociskamy i posypujemy solą oraz pieprzem. Dekorujemy listkami szpinaku.

piątek, 25 września 2020

Sałatka makaronowa z warzywami w pomidorach


 Smaczna sałatka podana w pomidorach. Idealna na imprezę lub poczęstunek. Przygotowana z tego, co zostało mi po obiedzie. Makaron i gotowane warzywa do tego cebula i majonez oraz przyprawy. Polecam.

Składniki :

200 g ugotowanego drobnego makaronu

6 łyżek ugotowanej mieszanki ( marchewka, groszek, kalafior)

1 cebula dymka

1 czubata łyżka majonezu

sól do smaku

pieprz do smaku

kilka pomidorów

Sposób przygotowania :

 Makaron i warzywa przekładamy do miski. Cebulę obieramy i kroimy na drobno, przekładamy do miski. Dodajemy majonez i przyprawy, mieszamy. Pomidory myjemy i wycieramy do sucha, odkrajamy czubki i usuwamy miąższ. Odwracamy i układamy na papierowym ręczniku, odsączamy płyn. Do pomidorów wkładamy przygotowaną sałatkę.



sobota, 12 września 2020

Zapiekany ryż z jabłkami


Zapraszam na zapiekany ryż z jabłkami. To propozycja na słodki obiad, kolację lub deser. Wyśmienicie smakuje na ciepło jak i na zimno. Polecam.
Składniki na masę ryżową :
100 g ryżu
1 szkl wody
1/2 szkl wody
1 łyżka masła
1 łyżka cukru pudru
Na masę jabłkową :
3 duże jabłka (u mnie reneta)
100 ml wody
1 łyżeczka cukru waniliowego
1/3 łyżeczki cynamonu
sok z cytryny
Pozostałe składniki :
200 g kwaśnej śmietany 18 %
1 opakowanie cukru waniliowego
forma do zapiekania
masło do wysmarowania formy
cynamon
Sposób przygotowania :
Ryż wsypujemy do gotującej się wody z mlekiem i gotujemy przez 15 - 20 minut, dodajemy masło, cukier puder i mieszamy. Garnek przykrywamy i odstawiamy w ciepłe miejsce.
Jabłka myjemy i obieramy, kroimy w kosteczkę i skrapiamy sokiem z cytryny. Przekładamy do drugiego garnka, wlewamy wodę, gotujemy przez około 10 minut, doprawiamy do smaku cynamonem i cukrem waniliowym. Formę do zapiekania smarujemy masłem i wkładamy połowę ryżu, lekko dociskamy. Na ryż wykładamy masę jabłkową i dociskamy do ryżu. Na jabłka wkładamy resztę ryżu i lekko dociskamy. Na ryż przekładamy śmietanę wymieszaną z cukrem waniliowym i rozsmarowujemy.
Formę żaroodporną wkładamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy w temperaturze 200 stopni przez 30 minut pod przykryciem i 5 minut bez przykrycia.Przed podaniem posypujemy cynamonem.