sobota, 12 września 2020

Zapiekany ryż z jabłkami


Zapraszam na zapiekany ryż z jabłkami. To propozycja na słodki obiad, kolację lub deser. Wyśmienicie smakuje na ciepło jak i na zimno. Polecam.
Składniki na masę ryżową :
100 g ryżu
1 szkl wody
1/2 szkl wody
1 łyżka masła
1 łyżka cukru pudru
Na masę jabłkową :
3 duże jabłka (u mnie reneta)
100 ml wody
1 łyżeczka cukru waniliowego
1/3 łyżeczki cynamonu
sok z cytryny
Pozostałe składniki :
200 g kwaśnej śmietany 18 %
1 opakowanie cukru waniliowego
forma do zapiekania
masło do wysmarowania formy
cynamon
Sposób przygotowania :
Ryż wsypujemy do gotującej się wody z mlekiem i gotujemy przez 15 - 20 minut, dodajemy masło, cukier puder i mieszamy. Garnek przykrywamy i odstawiamy w ciepłe miejsce.
Jabłka myjemy i obieramy, kroimy w kosteczkę i skrapiamy sokiem z cytryny. Przekładamy do drugiego garnka, wlewamy wodę, gotujemy przez około 10 minut, doprawiamy do smaku cynamonem i cukrem waniliowym. Formę do zapiekania smarujemy masłem i wkładamy połowę ryżu, lekko dociskamy. Na ryż wykładamy masę jabłkową i dociskamy do ryżu. Na jabłka wkładamy resztę ryżu i lekko dociskamy. Na ryż przekładamy śmietanę wymieszaną z cukrem waniliowym i rozsmarowujemy.
Formę żaroodporną wkładamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy w temperaturze 200 stopni przez 30 minut pod przykryciem i 5 minut bez przykrycia.Przed podaniem posypujemy cynamonem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz