niedziela, 30 sierpnia 2020

Makaron naleśnikowy z jeżynami i kremem kokosowym


Zapraszam na smaczne danie, które możemy podać na słodki obiad lub deser. Makaron, jeżyny i śmietana o smaku kokosowym to pyszne połączenie. Polecam.
Składniki na naleśniki :
200 ml mleka
1 jajko
1 łyżka cukru pudru
1 łyżka oleju
4 łyżki mąki
szczypta soli
szczypta proszku do pieczenia
olej do smażenia
Składniki na krem :
400 ml śmietany
1 łyżka cukru pudru
2 cukry waniliowe
2 - 3 łyżki wiórków kokosowych
Pozostałe składniki :
jeżyny
cukier puder do posypania
Sposób przygotowania :
Składniki na ciasto naleśnikowe miksujemy i odstawiamy. W międzyczasie myjemy jeżyny i osuszamy z wody na cedzaku. Śmietanę przelewamy do pojemnika i miksujemy na sztywno. Dodajemy oba cukry i wiórki kokosowe, mieszamy. Odstawiamy do lodówki. Naleśniki smażymy na rozgrzanym oleju, przekładamy na talerz. Zwijamy w ruloniki i kroimy.
Makaron przekładamy na talerze i dekorujemy kremem, układamy jeżyny. Przed podaniem posypujemy cukrem pudrem.


       

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz