niedziela, 23 sierpnia 2020

Ogórki kiszone do słoików na zupę


Do przygotowania kiszonych ogórków na zupę, wybieram duże i niekształtne ogórki, które jest trudno włożyć do słoika. Polecam.
Składniki :
4 kg ogórków kiszonych
4 płaskie łyżki soli
10 ząbków czosnku
spory kawałek chrzanu
5 - 7 gałązek kopru
Sposób przygotowania :
 Ogórki myjemy i osuszamy. W międzyczasie obieramy chrzan, który kroimy w kawałki. Czosnek obieramy i kroimy w kosteczkę. Koper myjemy i kroimy na drobno. Ogórki ścieramy ze skórką na tarce o dużych oczkach. Zasypujemy solą, dodajemy pokrojony czosnek i chrzan oraz koper i dokładnie mieszamy. Odstawiamy na 2 - 3 godziny.
Ogórki wkładamy do wypatrzonych, czystych słoików do 3/4 wysokości.Zalewamy resztą soku który został w misce. Zakręcamy słoiki i odstawiamy ( na ręcznik ) na tydzień. W tym czasie ogórki będą się kisić. Słoiki z ogórkami pasteryzujemy przez 10 minut.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz