niedziela, 25 października 2020

Pieczone udka na mieszance ryżowej z marchewką


 Zapraszam na pieczone udka. Udka zapiekane na mieszance ryżowej to smaczne i sycące danie jednogarnkowe. Szybkie i proste w przygotowaniu. Polecam.

Składniki :

3 podudzia z kurczaka

1 łyżka wędzonej słodkiej papryki w proszku

2 łyżki sosu sojowego jasnego

2 woreczki mieszanki Trendy Lunch ( basmati, fasolka, papryka, curry )

2 szkl bulionu

forma do zapiekania

masło

Sposób przygotowania :

Udka myjemy i osuszamy z wody, przekładamy do miski. Dodajemy przyprawę i sos sojowy, mieszamy i odstawiamy w chłodne miejsce. Marchewki obieramy, myjemy i ścieramy na tarce jarzynowej. Formę do zapiekania smarujemy masłem i wsypujemy mieszankę ryżową oraz wkładamy startą marchewkę i wlewamy bulion. Delikatnie mieszamy.

Na wierzchu układamy pałki z kurczaka. Formę wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy w temperaturze 200 stopni przez 45 minut pod przykryciem i 10 minut bez przykrycia.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz