sobota, 13 marca 2021

Zapiekana kasza gryczana z warzywami i mozzarellą


 Zapraszam na smaczne, sycące i aromatyczne danie. Zapiekana kasza z kolorowymi warzywami to pyszny pomysł na bezmięsny obiad. Polecam.

Składniki :

1/2 woreczka ugotowanej kaszy gryczanej

1/2 czerwonej papryki

1/2 żółtej papryki

1/2 małej cukinii

1 cebula

2 łyżki oleju

1 łyżeczka soli

1 łyżeczka ziół prowansalskich

3/4 łyżeczki pieprzu

3/4 łyżeczki czosnku granulowanego

100 g mozzarelli

mała forma żaroodporna

masło do wysmarowania formy

Sposób przygotowania :

Cukinię i paprykę myjemy i osuszamy z wody. Paprykę kroimy w dużą kostkę, a cukinię kroimy wzdłuż i na mniejsze kawałki. Cebulę obieramy i kroimy w kostkę.

Warzywa przekładamy na patelnię z rozgrzanym olejem i smażymy około 5 minut. Pod koniec smażenia wsypujemy przyprawy i mieszamy.

Mozzarellę odsączamy z zalewy i kroimy w kostkę. Przesmażone warzywa mieszamy z kaszą i przekładamy do wysmarowanej masłem formy żaroodpornej, lekko ugniatamy.

Posypujemy mozzarellą i wstawiamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez 30 minut pod przykryciem i 5 minut bez przykrycia.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz