sobota, 13 marca 2021

Kluski jogurtowe z domowym sosem truskawkowym


 Pyszne i delikatne kluski jogurtowe z sosem na bazie mrożonych truskawek, chia i erytrolu. Polecam na obiad.

Składniki na kluski jogurtowe :

400 ml gęstego jogurtu naturalnego

2 jajka

1 łyżka ksylitolu

1 szkl mąki pszennej

6 - 8 łyżek mąki kokosowej

szczypta soli

woda do gotowania klusek

sól

olej

Składniki na sos truskawkowy :

25 dag mrożonych truskawek

1 łyżka ksylitolu

1 łyżka chia

Sposób przygotowania :

Mrożone truskawki przekładamy do garnka i wsypujemy ksylitol, odstawiamy. Do drugiego garnka wlewamy wodę i dodajemy sól, olej, zagotowujemy. W międzyczasie do miski wkładamy jogurt, jajka, ksylitol, sól i mieszamy. Wsypujemy obie mąki i ponownie mieszamy lub miksujemy do połączenia składników. Łyżką nabieramy porcję ciasta i wkładamy do gotującej się wody. Gotujemy przez chwilę i przekładamy na cedzak, przykrywamy pokrywką. Truskawki blendujemy i stawiamy garnek na gaz. Gotujemy przez 5 minut i wsypujemy chia i zagotowujemy.Kluski przekładamy na talerze i polewamy przygotowanym sosem.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz