piątek, 19 czerwca 2020

Pieczony morszczuk z duszonymi warzywami


Zapraszam na smaczną pieczoną rybę z duszonymi warzywami z patelni. Polecam.
Składniki :
2 płaty morszczuka
sok z cytryny
sól
pieprz
tymianek
1 kalarepka
1 czerwona papryka
1 mała cukinia
2 duże ząbki czosnku
2 łyżki oleju
1/2 szkl wody
1/2 zkl soku jabłkowego
3 łyżki śmietanki 30 %
sól
biały pieprz
folia aluminiowa
Sposób przygotowania :
Rybę opłukujemy wodą i odsączamy na ręczniku papierowym. W międzyczasie myjemy warzywa i kroimy w słupki. Rybę przekładamy na folię i posypujemy solą, pieprzem, tymiankiem. Skrapiamy sokiem z cytryny, zawijamy w folię i przekładamy na blaszkę, odstawiamy. Kalarepkę, paprykę, czosnek przekładamy na rozgrzany olej i smażymy około 5 minut. Dokładamy cukinię i dolewamy wodę i sok jabłkowy, dusimy do miękkości. Rybę wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy w temperaturze 180 stopni przez 20 minut. Rozcinamy folię i dopiekamy przez 10 minut, polewamy wytopionym płynem. Do warzyw dolewamy śmietankę i doprawiamy do smaku, redukujemy sos.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz