czwartek, 4 czerwca 2020

Kotlety ziemniaczano - szparagowe z gulaszem i mizerią


Zapraszam na smaczne danie obiadowe. Szparagi i ziemniaki w tym połączeniu smakują świetnie. Polecam na obiad.
Składniki na kotlety  :
300 g ziemniaków
250 g białych szparagów
1 jajko
8 - 10 łyżek bułki tartej
solidna garść tartego żółtego sera
sól do smaku
pieprz do smaku
olej do smażenia
woda do gotowania ziemniaków i szparagów
Składniki na gulasz :
30 dag piersi z kurczaka
2 ząbki czosnku
1 łyżka przyprawy do kurczaka
1 łyżka oleju
1 szklanka wody
1 łyżka koncentratu pomidorowego
1 łyżeczka mąki
sól do smaku
pieprz do smaku
Składniki na mizerię :
30 dag ogórków
1 łyżka jogurtu greckiego
sól do smaku
pieprz do smaku
koperek
Przygotowanie przepisu :
Mięso kroimy w nieduże kawałki i mieszamy z przyprawą, odstawiamy. Ziemniaki i szparagi obieramy, myjemy i kroimy na kawałki, wkładamy do garnka z gotującą się wodą. Gotujemy do miękkości i przelewamy na cedzak, odsączamy. Czosnek kroimy na drobno i razem z mięsem obsmażamy na rozgrzanym oleju. Dolewamy 3/4 szklanki wody i gotujemy. W pozostałej wodzie mieszamy mąkę. Do ugotowanego gulaszu dodajemy koncentrat i przyprawy, wlewamy wodę z mąką i zagotowujemy.
Ugotowane ziemniaki i szparagi rozdrabniamy na gładką masę i dodajemy pozostałe składniki. Mieszamy i formujemy kotlety. Obtaczamy w bułce tartej i smażymy na rozgrzanym oleju.
Mizeria  : ogórki myjemy i ścieramy na tarce, odsączamy z nadmiaru płynu. Dodajemy pozostałe składniki i mieszamy.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz