sobota, 13 czerwca 2020

Kakaowa karparka z domowym kremem waniliowym


Zapraszam po przepis na kakaową karpatkę z domowym kremem waniliowym. Ciasto ładnie wyrasta, a krem jest bardzo pyszny. Polecam.
Składniki na ciasto :
1szkl wody
125 g masła lub margaryny
1 szkl mąki orkiszowej
2 płaskie łyżki kakao
5 jajek
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Składniki na krem :
600 ml mleka
2 żółtka
250 g miękkiego masła
1/2 szkl cukru
3 łyżki skrobi kukurydzianej
2 op cukru waniliowego
1 łyżeczka pasty waniliowej
Ponadto :
blaszka 24 x 24
papier do pieczenia
cukier puder
Sposób przygotowania :
 Ciasto parzone : w garnku rozpuszczamy wodę i masło, wsypujemy przesianą mąkę, kakao. Cały czas mieszamy drewnianą łyżką, aż ciasto będzie jednolite i będzie odchodzić od garnka. Ostudzone ciasto miksujemy, dodajemy po 1 jajku i proszek do pieczenia. Ciasto dzielimy na równe części i przekładamy do blaszki. Pieczemy w temp.190 stopni przez 25-30 minut. Studzimy.
Krem : do garnka wlewamy połowę mleka i dodajemy cukier, podgrzewamy. Do pozostałego mleka dodajemy żółtka, skrobię i miksujemy. Wlewamy do wrzącego mleka, mieszamy trzepaczką, zagotowujemy. Gorący budyń miksujemy z pozostałymi składnikami kremu. W blaszce układamy warstwy : ciasto, krem, ciasto. Wstawiamy do lodówki najlepiej na całą noc. Przed podaniem posypujemy cukrem pudrem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz