poniedziałek, 15 czerwca 2020
Chleb pszenny z kaszą jaglaną
Zapraszam na smaczny, domowy chlebek. Przygotowany z dodatkiem ugotowanej kaszy jaglanej. Polecam na kanapki.
Składniki :
3 szkl mąki pszennej
1 szkl ugotowanej kaszy jaglanej
1 szkl ciepłej wody
1 op suszonych drożdży ( 7 g )
1 łyżeczka soli himalajskiej różowej
2 łyżki oleju
keksówka 22 x 8 x 7
papier do pieczenia
zimna woda do posmarowania chleba
Sposób przygotowania :
Do miski wsypujemy mąkę, drożdże, sól. Dodajemy ugotowaną kaszę jaglaną i wlewamy ciepłą wodę oraz olej. Zagniatamy ciasto i miskę przykrywamy ściereczką. Odstawiamy w ciepłe miejsce na 30 minut. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia. Ciasto ponownie zagniatamy i przekładamy do blaszki. Przykrywamy blaszkę ściereczką i ponownie odstawiamy w ciepłe miejsce na 30 minut.Wyrośnięte ciasto smarujemy zimną wodą i wstawiamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy przez 1 godzinę w temperaturze 200 stopni. Upieczony chleb wyjmujemy z blaszki i przekładamy na metalową kratkę. Studzimy.
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
spróbuję, wygląda apetycznie, szkoda ,ze przy przepisach nie ma wyliczonych kalorii
OdpowiedzUsuń