środa, 5 czerwca 2019

Sos mięsno - dyniowy do makaronu i ryżu


Zapraszam na smaczny sos do makaronu, ryżu. Przygotowany z mięsa mielonego z indyka, puree dyniowego, pomidorów, koncentratu pomidorowego. Z dodatkiem różnych przypraw i miodu. Polecam.
Składniki :
0,5 kg mięsa mielonego z indyka
1 cebula
1 ząbek czosnku
300 g mrożonego puree dyniowego
1 puszka pomidorów krojonych ( 400 g )
1 szkl wody
4 łyżeczki koncentratu pomidorowego
1 łyżeczka płynnego miodu wielokwiatowego od HUZAR
sól do smaku
pieprz do smaku
zioła prowansalskie do smaku
szczypta cynamonu
Sposób przygotowania :
Cebulę i czosnek obieramy z łusek i kroimy w kosteczkę. Na patelni rozgrzewamy olej i wkładamy mięso mielone, pokrojone warzywa. Smażymy przez około 10 minut i przekładamy do garnka z gotującą się wodą. Dokładamy puree dyniowe i gotujemy przez około 20 minut, mieszamy. Do garnka z sosem dokładamy pomidory i koncentrat pomidorowy gotujemy przez następne 10 minut, cały czas mieszamy. Na samym końcu dodajemy przyprawy i zagotowujemy. Gdy sos lekko przestygnie dodajemy miód i mieszamy, aż składniki sosu się połączą.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz