sobota, 1 czerwca 2019

Gołąbki z mięsem i mieszanką ryżową


Zapraszam na smaczne gołąbki. Przygotowane z mięsem wieprzowym i mieszanką ryżową, zawinięte w liście młodej kapusty. Polecam.
Składniki  na farsz :
2 woreczki ( 80 g każdy ) mieszanki ryżowej ( ryż, vermicelli, groszek, marchew, bazylia )
0,5 kg mięsa mielonego z łopatki
1 duża cebula
3 ząbki czosnku
1 łyżka oleju kokosowego
1 łyżeczka soli
1 łyżeczka z dużym czubkiem ziół prowansalskich
1/2 łyżeczki pieprzu
Pozostałe składniki :
6 dużych liści z młodej kapusty
1 l wody - do gotowania gołąbków
3 łyżki domowego ketchupu z dyni
2 łyżeczki koncentratu pomidorowego
kilka łyżek zimnej wody
1 łyżka mąki kukurydzianej
woda do gotowania mieszanki ryżowej
woda do gotowania kapusty
Sposób przygotowania :
Mieszankę ryżową gotujemy według instrukcji na opakowaniu. Przekładamy na cedzak i odsączamy z wody, studzimy. Liście kapusty sparzamy w gotującej się wodzie. Przekładamy na cedzak i przelewamy zimną wodą, odsączamy.W międzyczasie cebulę i czosnek obieramy z łusek i kroimy w kosteczkę. Przesmażamy na rozgrzanym oleju.
Do miski wkładamy składniki na farsz i dokładnie mieszamy, dzielimy na 6 porcji. Farsz ciasno zawijamy w liście kapusty, gołąbki przekładamy do garnka na silikonową podstawkę ( lub wykładamy liśćmi kapusty ). Wlewamy wodę i gotujemy przez około 50 minut. Dodajemy ketchup i koncentrat pomidorowy oraz przyprawy, zagotowujemy.
W zimnej wodzie rozprowadzamy mąkę i dolewamy do garnka, zagotowujemy.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz