środa, 12 czerwca 2019
Serowe knedle z morelami
Zapraszam na smaczne knedle. Serowe knedle z morelami możemy podać na słodki obiad, deser lub kolację. Polecam.
Składniki :
23 dag twarogu półtłustego
1 jajko
ok. 1,5 szkl mąki orkiszowej
3 łyżki cukru
szczypta soli
20 małych słodkich moreli
cukier trzcinowy do posypania moreli
mąka do podsypania
woda do gotowania
sól
olej
Sposób przygotowania :
Morele myjemy i odsączamy z wody. Wycieramy ściereczką i kroimy na połówki, usuwamy pestki. Twaróg blendujemy z jajkiem na gładką masę i przekładamy do miski. Dodajemy mąkę i cukier, zagniatamy elastyczne ciasto. Ciasto przekładamy na stolnice podsypaną mąką i cienko wałkujemy. Szklanką wycinamy krążki i na każdy krążek kładziemy połówkę moreli, zawijamy ciastem. Wkładamy do gotującej się wody z solą i olejem, gotujemy od wypłynieńcia przez około 3 minuty. Przekładamy na cedzak i przelewamy zimną wodą. Knedle przekładamy na talerze i posypujemy cukrem.
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz