niedziela, 16 czerwca 2019

Kokosowe leniwe z sosem truskawkowym


Zapraszam na smaczne kluski leniwe. Przygotowane z dodatkiem mąki kokosowej, polane słodkim sosem truskawkowym smakują pysznie. Polecam.
Składniki :
230 g twarogu półtłustego
1 jajko
3 łyżki z czubkiem mąki kokosowej
6 łyżek z czubkiem mąki pszennej
szczypta soli
mąka do posypania
woda do gotowania
sól do wody
olej do wody
30 dag truskawek
3 łyżki płynnego miodu akacjowego od HUZAR
1 łyżka wiórków kokosowych
Sposób przygotowania :
Do miski wkładamy twaróg i rozgniatamy widelcem. Dodajemy wybite jajko, obie mąki, sól i mieszamy oraz zagniatamy ciasto. Przekładamy na stolnice wysypaną mąką i robimy podłużne wałeczki. Kroimy na skośne romby i wkładamy do gotującej się wody z solą i olejem. Gotujemy od wypłynięcia przez około 5 minut. Przekładamy na cedzak i przelewamy zimną wodą.
Truskawki myjemy i odsączamy z wody. Odrywamy szypułki i kroimy na mniejsze kawałki, przekładamy do kielicha blendera. Dodajemy miód i blendujemy na gładki sos.
Kluski przekładamy na talerze i polewamy sosem truskawkowym. Dekorujemy wiórkami kokosowymi.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz