poniedziałek, 3 czerwca 2019

Kalarepka w sosie


Smaczny dodatek do obiadu. U nas mało doceniane warzywo a szkoda. Zawiera dużo witamin i mikroelementów.
Składniki :
2 kalarepki średniej wielkości
1 łyżka z lekkim czubkiem mąki
sól do smaku
1/2 litra wody
Sposób przygotowania :
Z pół litra wody odlewamy 100 mililitra resztę wlewamy do garnka i stawiamy na mały gaz, zagotowujemy. W tym czasie myjemy kalarepkę i obieramy bardzo cieniutko ze skórki. Następnie kroimy w niedużą kostkę, wkładamy do gotującej wody. Gdy kalarepka będzie miękka, doprawiamy solą. Do małego słoiczka wlewamy odmierzoną ilość wody, dodajemy mąkę i potrząsamy aż składniki się połączą. Wlewamy do kalarepki chwilę gotujemy.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz