Składniki :
5 podudzi z kurczaka ( 600 g )
10 łyżek soku z mandarynek ( z puszki )
2 łyżeczki musztardy sarepskiej
1 łyżka miodu od HUZAR
1 łyżeczka przyprawy do kurczaka
1/2 łyżeczki soli
1/4 łyżeczki pieprzu
naczynie żaroodporne
folia aluminiowa
Sposób przygotowania :
Udka czyścimy i myjemy, odsączamy z wody. Osuszamy na papierowym ręczniku. Do miseczki wlewamy sok z mandarynek i dodajemy musztardę, miód i przyprawy. Mieszamy do połączenia się składników. Udka przekładamy do miski i wlewamy marynatę, mieszamy. Miskę wstawiamy do lodówki na 1 godzinę. Po tym czasie udka razem z marynatą przekładamy do naczynia żaroodpornego, przykrywamy folią aluminiową i wstawiamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy w temperaturze 200 stopni przez 40 minut. Zdejmujemy folię aluminiową i dopiekamy jeszcze przez kolejne 10 minut.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz