sobota, 27 kwietnia 2019

Gulasz wieprzowy z mrożonką i suszonymi jabłkami


Zapraszam na smaczny gulasz wieprzowy. Przygotowany z dodatkiem mrożonej marchewki i groszku oraz suszonych jabłek. Polecam.
Składniki:
0,5 kg mięsa wieprzowego
1/2 łyżeczki soli
1/2 łyżeczki pieprzu ziołowego
1/2 łyżeczki słodkiej papryki
1/2 łyżeczki wędzonej papryki
1 cebula
2 ząbki czosnku
2 łyżki smalcu
2 szkl wody
2 listki laurowe
3 ziela angielskie
240 g mrożonej marchewki z groszkiem
2 duże garście suszonych jabłek
2 łyżeczki z dużym czubkiem koncentratu pomidorowego Pudliszki
1/2 łyżeczki soli - do gulaszu
1/2 łyżeczki pieprzu ziołowego- do gulaszu
1 łyżeczka ziół prowansalskich - do gulaszu
Przygotowanie:
Mięso myjemy i osuszamy papierowym ręcznikiem, kroimy w dużą kostkę i przekładamy do miski. Wsypujemy przyprawy, mieszamy i odstawiamy. Do garnka wlewamy wodę i zagotowujemy.W międzyczasie obieramy cebulę i czosnek z łusek. Cebulę kroimy w piórka, a czosnek w kosteczkę. Na patelni rozpuszczamy smalec i wkładamy mięso, smażymy przez 5 minut. Dokładamy cebulę i czosnek i smażymy kolejne 5 minut, cały czas mieszamy. Przekładamy do garnka z gotującą wodą i dokładamy listki laurowe i ziele angielskie. Po godzinie gotowania dokładamy mrożonkę, suszone jabłka, koncentrat i przyprawy. Gotujemy razem przez około 10 minut. Podajemy.


Koncentrat pomidorowy Pudliszki do wielu dań

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz