niedziela, 28 kwietnia 2019
Babeczki kajmakowe o smaku kukułki
Zapraszam na pyszne babeczki. Ciasto przygotowałam z kajmakiem kukułkowym. Babeczki są wilgotne i lekko słodkie z wyczuwalną nutą alkoholu. Polecam.
Składniki :
4 łyżki z dużym czubkiem masy krówkowej o smaku kukułki Helio
1 jajko
1 łyżka oleju
6 płaskich łyżek kwaśnej śmietany
1 szklanka mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
silikonowe foremki
blaszka
1 op polewy deserowej do ciasta
posypka biała do dekoracji
Sposób przygotowania :
Do miski wkładamy wybite jajko, kajmak i wlewamy olej, mieszamy. Wsypujemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i dodajemy śmietanę, mieszamy do połączenia się składników.
Ciasto nabieramy łyżką i przekładamy po 2 łyżki ciasta do każdej silikonowej foremki. Foremki z ciastem ustawiamy na blaszce i wstawiamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około 30 minut. Upieczone babeczki studzimy i wyjmujemy z foremek. Ostudzone polewamy polewą i dekorujemy posypką.
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz