czwartek, 19 listopada 2020

Serowe placuszki ze śliwkami


 Zapraszam na pyszne placuszki. Przygotowane z sera twarogowego z dodatkiem śliwek. Polecam na słodki obiad lub kolację.

Składniki :

250 g sera twarogowego

1 jajko

30 dag śliwek

3 łyżki cukru pudru

1 cukier waniliowy

8 - 10 łyżek mąki pszennej

1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

olej do smażenia

cukier puder do posypania

bita śmietana

Sposób przygotowania :

Śliwki myjemy i osuszamy kroimy w kosteczkę. W misce mieszamy serek, jajko, cukry i pokrojone śliwki. Dodajemy mąkę z proszkiem do pieczenia i ponownie mieszamy. Na patelni rozgrzewamy olej i smażymy placuszki. Przed podaniem posypujemy cukrem pudrem. Podajemy z bitą śmietaną.


piątek, 6 listopada 2020

Orkiszowe rogale


 Zapraszam na domowe, puszyste rogale drożdżowe. Takie rogale polecam na śniadanie lub kolację, najlepiej smakują z domowym dżemem. Polecam.

Składniki na zaczyn :

20 g drożdży

3/4 szkl ciepłego kefiru

1 łyżka cukru trzcinowego

2 łyżki mąki orkiszowej

duża szczypta soli

pozostałe składniki :

2 szkl mąki orkiszowej

3 łyżki roztopionego masła

chia do posypania

1 żółtko

Sposób przygotowania :

Masło rozpuszczamy na patelni i odstawiamy. Do ciepłego kefiru wkruszamy drożdże i dodajemy mąkę, cukier, sól i mieszamy do połączenia się składników. Miskę przykrywamy ściereczką i odstawiamy na około 20 minut w ciepłe miejsce. Po tym czasie dodajemy pozostałe składniki i dokładnie wyrabiamy ciasto. Miskę przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośniecia na 1 godzinę.

Wyrośnięte ciasto przekładamy na stolicę ( podsypaną mąką ) i dzielimy na 2 części. Robimy kulę i wałkujemy na kształt koła, dzielimy na trójkąty i formujemy rogale. Przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i odstawiamy na 30 minut w ciepłe miejsce. Wyrośniete rogale smarujemy rozbełtanym żółtkiem i posypujemy chia. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około 35 minut.

niedziela, 25 października 2020

Sałatka z pieczonym indykiem i czerwoną fasolą


 Zapraszam na smaczną sałatkę. Przygotowana z mieszanki z dodatkiem pieczonej piersi z indyka i czerwonej fasoli oraz suszonych pomidorów. Polecam.

Skladniki :

1/2 woreczka ugotowanej mieszanki Trendy Lunch ( basmati, fasolka, papryka, curry )

100 g pieczonej piersi z indyka

1 puszka czerwonej fasoli

10 szt suszonych pomidorów

3 łyżki pokrojonej natki pietruszki

2 - 3 łyżki majonezu

sól do smaku

pieprz do smaku

Sposób przygotowania :

Ugotowaną mieszankę wkładamy do miski. Czerwoną fasolę przekładamy na cedzak i przelewamy wodą, odsączamy. Pierś z indyka i suszone pomidory kroimy na mniejsze kawałki. Natkę pietruszki myjemy i kroimy na drobno. Do miski z mieszanką dokładamy pokrojone składniki oraz majonez, doprawiamy do smaku i mieszamy.


Pieczone udka na mieszance ryżowej z marchewką


 Zapraszam na pieczone udka. Udka zapiekane na mieszance ryżowej to smaczne i sycące danie jednogarnkowe. Szybkie i proste w przygotowaniu. Polecam.

Składniki :

3 podudzia z kurczaka

1 łyżka wędzonej słodkiej papryki w proszku

2 łyżki sosu sojowego jasnego

2 woreczki mieszanki Trendy Lunch ( basmati, fasolka, papryka, curry )

2 szkl bulionu

forma do zapiekania

masło

Sposób przygotowania :

Udka myjemy i osuszamy z wody, przekładamy do miski. Dodajemy przyprawę i sos sojowy, mieszamy i odstawiamy w chłodne miejsce. Marchewki obieramy, myjemy i ścieramy na tarce jarzynowej. Formę do zapiekania smarujemy masłem i wsypujemy mieszankę ryżową oraz wkładamy startą marchewkę i wlewamy bulion. Delikatnie mieszamy.

Na wierzchu układamy pałki z kurczaka. Formę wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy w temperaturze 200 stopni przez 45 minut pod przykryciem i 10 minut bez przykrycia.

Warstwowa sałatka z gotowaną piersią kurczaka


Zapraszam na smaczną sałatkę z mięsem drobiowym, warzywami i mieszanką ryżową. Taką sałatkę możemy zjeść np. na obiad lub kolację. Polecam.
Składniki :
1 woreczek Trendy Lunch ( basmati, fasolka, papryka, curry )
woda do gotowania
1 puszka groszku konserwowego ( 400 g )
1 pojedyncza ugotowana pierś z kurczaka
2 spore kawałki marynowanej czerwonej papryki
3 łyżki majonezu
3 łyżki kwaśnej śmietany 18 %
sól do smaku
pieprz do smaku
listki szpinaku
Sposób przygotowania :
Mieszankę ryżową gotujemy według przepisu na opakowaniu i odsączamy z wody. Groszek i paprykę przekładamy na cedzak i odsączamy z zalewy. Pierś z kurczaka kroimy w kostkę. Paprykę kroimy w kostkę. W miseczce mieszamy majonez, śmietanę i przyprawy.
W salaterce układamy warstwy : pokrojoną pierś z kurczaka, groszek, paprykę, mieszankę ryżową, sos majonezowo - śmietanowy. Każdą warstwę lekko dociskamy i posypujemy solą oraz pieprzem. Dekorujemy listkami szpinaku.