piątek, 30 sierpnia 2019
Papryka z fasolą, makaronem, mięsem mielonym
Zapraszam na smaczną pieczoną paprykę. Głównymi składniki farszu są: fasola konserwowa, makaron i mięso mielone. Polecam jako danie główne na obiad lub kolację.
Składniki :
2 duże czerwone papryki
150 g mięsa mielonego z łopatki
1 puszka fasoli białej konserwowej
6 łyżek ugotowanego makaronu ( drobnego )
1 cebula
1 ząbek czosnku
2 łyżeczki koncentratu pomidorowego
1 jajko
2 łyżki bułki tartej
2 garście tartego żółtego sera
olej do smażenia
sól do smaku
pieprz do smaku
zioła prowansalskie do smaku
słodka wędzona papryka do smaku
blaszka
papier do pieczenia
Sposób przygotowania :
Papryki myjemy i wycieramy, kroimy na połówki i usuwamy gniazda nasienne. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia i układamy papryki. Fasolę przekładamy na cedzak i przepłukujemy wodą, odsączamy. Cebulę i czosnek obieramy z łusek i kroimy w kostkę. Na patelni rozgrzewamy olej i przesmażamy pokrojone składniki razem z mięsem i koncentratem pomidorowym.
Do miski wkładamy składniki farszu i mieszamy ( oprócz sera ). Farsz przekładamy do przygotowanej papryki. Blaszkę wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy w temperaturze 180 minut przez 40 minut. Następnie posypujemy papryki serem i dopiekamy jeszcze przez 5 minut.
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Pyszna propozycja na nadziewaną paprykę!
OdpowiedzUsuńBardzo dziękuję.
OdpowiedzUsuń