sobota, 17 sierpnia 2019
Cukinia zapiekana z mięsem, ryżem i szpinakiem
Zapraszam na zapiekaną cukinię. Farsz przygotowałam z mięsa mielonego, ryżu i świeżego szpinaku. Polecam na obiad.
Składniki :
1 średnia cukinia
garść szpinaku
15 dag mięsa mielonego
1 mała czerwona cebula
2 łyżki ugotowanego ryżu
2 plasterki żółtego sera
sól do smaku
pieprz do smaku
zioła prowansalskie do smaku
Sposób przygotowania :
Szpinak myjemy i odsączamy z wody. Cebulę obieramy z łusek i kroimy w kosteczkę. Cukinię myjemy i kroimy wzdłuż na dwie połowy, wyciągamy że środka miąższ i kroimy na bardzo drobno.
Szpinak kroimy na drobno. Pokrojone warzywa i mięso przekładamy na rozgrzany olej i smażymy przez około 10 minut. Dodajemy ryż i doprawiamy do smaku, mieszamy. Odstawiamy do przestudzenia. W międzyczasie kroimy żółty ser i blaszkę wykładamy papierem do pieczenia. Do cukinii wkładamy przygotowany farsz i wkładamy do nagrzanego piekarnika.
Pieczemy w temperaturze 200 stopni przez 30 minut i wyjmujemy z piekarnika, posypujemy pokrojonym serem i dopiekamy jeszcze przez około 5 minut.
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz