sobota, 6 lipca 2019

Chleb z cukinią i słonecznikiem


Zapraszam na domowy chlebek. Chleb upiekłam z pszennej mąki z dodatkiem startej cukinii i ziaren słonecznika. Smakuje pysznie zarówno z dżemem jak i z wędliną. Polecam.
Składniki :
2 szklanki mąki
1 szklanka ciepłej wody
1 opakowanie drożdży instant
3/4 łyżeczki soli
szczypta cukru
1 łyżka oleju
4 łyżki z dużym czubkiem nasion słonecznika
duża garść odciśniętej cukinii
odrobina soli do posypania cukinii
keksówka 22 x 8 x 7
papier do pieczenia
Sposób przygotowania :
Cukinię myjemy i ścieramy na tarce jarzynowej , posypujemy kilkoma szczyptami soli i odstawiamy. Do miski wsypujemy mąkę i suche drożdże, sól, cukier i wlewamy ciepłą wodę i olej. Dodajemy odciśniętą z płynu cukinię i wsypujemy słonecznik ( jeśli ciasto jest za rzadkie dosypujemy trochę mąki ), zagniatamy ciasto i przykrywamy miskę ściereczką. Odstawiamy na około 30 minut w ciepłe miejsce. Keksówkę wykładamy papierem do pieczenia. Wyrośnięte ciasto ponownie zagniatamy i wkładamy do blaszki.
Odstawiamy ponownie do wyrośnięcia na około 30 minut. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy w temperaturze 200 stopni przez około 1 godzinę.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz