Skladniki:
4 jajka
4 łyżki cukru
1 cukier wanilinowy
4 łyżki wody
4 łyżki z czubkiem mąki pszennej
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 szkl porzeczek ( bez gałązek)
cukier puder do posypania
blaszka 24 x35
papier do pieczenia
olej
Sposób przygotowania:
Porzeczki odrywamy od gałązek i myjemy, przekładamy na cedzak i odsączamy z wody. Do miski wybijamy jajka i dodajemy oba cukry, wodę i ubijamy na puszystą masę. Do ubitej masy jajecznej wsypujemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i delikatnie mieszamy. Blachę wykładamy papierem do pieczenia i smarujemy olejem. Ciasto równomiernie rozprowadzamy na blaszce i posypujemy porzeczkami. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około 20 minut. Upieczone ciasto przekładamy na wilgotną ściereczkę i zwijamy roladę. Studzimy. Przed podaniem posypujemy cukrem pudrem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz