poniedziałek, 25 maja 2020
Kanapka z karmelizowanym rabarbarem
Zapraszam na smaczną kanapkę z karmelizowanym rabarbarem. Polecam na słodkie śniadanie.
Składniki :
1 kawałek chleba żytniego
1 łyżka serka śmietankowego
1 łodyga rabarbaru
2 łyżki miodu
Sposób przygotowania :
Rabarbar czyścimy, myjemy i kroimy na małe kawałeczki. Na patelnie wlewamy miód i dodajemy odsączony z wody rabarbar, smażymy do momentu aż cała masa zgestnieje. Chleb smarujemy serkiem i na wierzchu układamy skarmelizowany rabarbar.
Pasta twarogowa z wędliną i szczypiorkiem
Smaczna pasta twarogowa z dodatkiem wędliny i szczypiorku. Polecam na kanapki.
Składniki :
100 g twarogu
100 g wędliny
1 łyżka pokrojonego szczypiorku
3 łyżki majonezu chrzanowego
sól do smaku
pieprz do smaku
Sposób przygotowania :
Twaróg rozgniatamy widelcem. Wędlinę kroimy na drobno i dodajemy do twarogu razem ze szczypiorkiem i majonezem. Przyprawiamy do smaku i mieszamy.
sobota, 23 maja 2020
Eklery z kremem budyniowym
Zapraszam na szybkie w przygotowaniu eklery z kremem budyniowym. Mogą być pysznym deserem dla całej rodziny. Polecam.
Składniki :
Na ciasto :
1/2 szklanki mąki
1/2 szklanki wody
75 gram masła
2 jajka
szczypta soli
1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
Na krem :
300 ml mleka
2 łyżki cukru
100 gram masła
1 łyżka mąki pszennej
1budyń czekoladowy na 0,5 l
Ponadto:
blaszka do pieczenia
papier do pieczenia
cukier puder do posypania eklerków
Sposób przygotowania :
W garnku rozpuszczamy wodę i masło, zagotowujemy. Wsypujemy mąkę z proszkiem do pieczenia, sól i ciągle mieszamy do momentu aż ciasto będzie odchodzić od garnka. Garnek zdejmujemy z gazu i studzimy. Do zimnego ciasta dodajemy po 1 jajku i miksujemy do połączenia. Ciasto przekładamy do rękawa cukierniczego i na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia wyciskamy podłużne ciasteczka. Pieczemy w temperaturze 200 stopni przez około 30 minut.
Krem budyniowy : do garnka wlewamy 200 ml mleka i dodajemy cukier, zagotowujemy. Do reszty mleka wsypujemy budyń i mąkę, mieszamy i przelewamy do garnka, gotujemy przez kilka minut. Gorący budyń przekładamy do miski i dodajemy masło, miksujemy do połączenia się składników. Zimne eklerki kroimy wzdłuż na połowę, smarujemy kremem i sklejamy. Posypujemy cukrem pudrem.
środa, 20 maja 2020
Pudding chia z galaretką rabarbarową
Wyśmienite połączenie puddingu chia z lekko kwaskową galaretką rabarbarową. Polecam na deser.
Składniki :
1 łodyga rabarbaru ( u mnie czerwona )
1 szklanka wody
2 łyżki cukru
1/2 opakowania jasnej galaretki
1 szkl mleka
3 łyżki chia
borówki
listki mięty
Przygotowanie przepisu :
Chia wsypujemy do mleka, mieszamy i odstawiamy do lekkiego stężenia. Rabarbar czyśrcimy i myjemy, kroimy w kostkę, Przekładamy do garnka z gotującą się wodą, dosypujemy cukier i gotujemy do miękkości. Do ugotowanego rabarbaru wsypujemy galaretkę, mieszamy i odstawiamy do ostudzenia. Półpłynną galaretkę rabarbarową przekładamy do pucharków i wstawiamy do lodówki do steżenia. Na steżoną galaretkę przekładamy pudding chia i dekorujemy borówkami i listkami mięty.
wtorek, 19 maja 2020
Orkiszowa drożdżówka z białym makiem i rabarbarem
Zapraszam na pyszną i puszystą drożdżówkę z dodatkiem białego maku. Ciasto pięknie wyrasta i praktycznie robi się samo. Najlepiej smakuje z kubkiem gorącego mleka. Polecam.
Składniki na ciasto :
50 g drożdży
1/2 szkl miodu
1/2 szkl oleju
3/4 szkl zsiadłego mleka
3 jajka
2 szkl mąki orkiszowej
3/4 szkl mąki z krzyczy
1/2 szkl białego maku
30 dag rabarbaru
Na kruszonkę :
100 g masła
1/2 szkl mąki orkiszowej
1/2 szkl cukru
3 łyżki mąki kukurydzianej
Na lukier :
6 czubatych łyżek cukru pudru
2 łyżki soku z cytryny
1 łyżka mleka
Ponadto :
blaszka 24 x 24
papier do pieczenia
Sposób przygotowania :
Do miski wkruszamy drożdże i dodajemy : miód, olej, zsiadłe mleko, roztrzepane jajka, obie mąki i mak. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na 2 godziny.
W międzyczasie czyścimy i myjemy rabarbar, kroimy na drobno i odstawiamy. Przygotowujemy kruszonkę z podanych składników i wstawiamy do lodówki.
Po 2 godzinach wyrastania ciasto mieszamy drewnianą łyżką i przekładamy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia, posypujemy rabarbarem i kruszonką.
Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na 1 godzinę. Rozgrzewamy piekarnik i wstawiamy drożdżówkę. Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około 1 godzinę. Upieczone ciasto wyjmujemy z blaszki i studzimy. Składniki na lukier ucieramy i dekorujemy ciasto.
Subskrybuj:
Posty (Atom)