sobota, 16 stycznia 2021

Surówka z rzodkiewką


Zapraszam na surówkę. Przygotowałam ją z sałaty i rzodkiewek z dodatkiem jogurtu naturalnego i oliwy. Polecam.
Składniki :
6 dużych liści sałaty
8 dużych rzodkiewek
1 mała cebula
4 łyżki jogurtu naturalnego
1 łyżka oliwy
sól do smaku
pieprz do smaku
Sposób przygotowania :
Sałatę rozdzielamy na liście i myjemy, przekładamy na cedzak i odsączamy z wody. Rzodkiewkę myjemy i osuszamy na papierowym 
 ręcznikiem, kroimy w plasterki. Cebulę obieramy z łusek i kroimy w kosteczkę. Sałatę rwiemy na małe części i przekładamy do miski. Dodajemy pokrojoną rzodkiewkę i cebulę. Mieszamy jogurt z oliwą i przyprawami i dodajemy do miski z warzywami. Mieszamy.

Pasta śledziowa do pieczywa


Smaczna pasta do chleba przygotowana z matiasów, jajek i warzyw. Polecam.
Składniki :
2 filety matiasy
1/2 czerwonej cebuli
3 ogórki kiszone
30 g pomarańczowej papryki
2 jajka
woda do gotowania jajek
1 łyżka pokrojonego szczypiorku
1 łyżka majonezu
sól do smaku
pieprz do smaku
kwasek cytrynowy do smaku
Sposób przygotowania :
Matiasy moczymy w wodzie około 2 godziny. W tym czasie gotujemy jajka na twardo, obieramy i kroimy w kosteczkę. Ogórki kroimy w kosteczkę i odsączamy z soku na sitku. Paprykę myjemy i osuszamy kroimy w kosteczkę. Obraną cebulę kroimy w kosteczkę. Szczypiorek myjemy i osuszamy, kroimy na drobno. Matiasy wyjmujemy z wody i odsączamy, kroimy w kosteczkę. Pokrojone składniki przekładamy do miski i dodajemy majonez, doprawiamy do smaku. Mieszamy.

Serowe mini pączki


Pulchne, smaczne i mięciutkie pączki serowe. Najlepiej smakują zaraz po przygotowaniu. Idealne na podwieczorek lub deser. Polecam.
Składniki :
250 g serka twarogowego
150 g jogurtu greckiego
3 jajka
4 łyżki cukru
3 op cukru waniliowego
2 szkl mąki pszennej
olej do smażenia
cukier puder
Sposób przygotowania :
Wieczorem serek twarogowy przekładamy na sitko wyłożone ręcznikiem papierowym i odsączamy z płynu. Następnego dnia: do garnka lub na głęboką patelnię wlewamy olej i stawiamy na małym ogniu, podgrzewamy. Do miski przekładamy odsączamy serek, jogurt, jajka, cukier i cukier waniliowy, miksujemy do połączenia się składników. Wsypujemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i ponownie miksujemy. Małą łyżeczką nabieramy porcję ciasta i przekładamy na zwilżone olejem ręce, robimy małe kuleczki.
Smażymy na złoty kolor z obu stron na średnim ogniu. Usmażone pączki przekładamy na ręcznik papierowy i odsączamy z nadmiaru tłuszczu. Przekładamy do salaterki i posypujemy cukrem pudrem.

piątek, 1 stycznia 2021

Sałatka z buraczkiem, cieciorką i ogórkami


 Zapraszam na smaczną sałatkę. Przygotowana z mieszanki ryżowej z dodatkiem buraczków, cieciorki i ogórków konserwowych. Polecam.

Składniki :

1 woreczek mieszanki Trendy Lunch ( basmati, fasolka, papryka, curry )

1 mały pieczony buraczek

1 mała puszka cieciorka

5 ogórków konserwowych

1 cebula

5 łyżek majonezu

sól do smaku

pieprz do smaku

Sposób przygotowania :

Mieszankę gotujemy według instrukcji na opakowaniu i przekładamy na sitko, odsączamy z wody. Cieciorkę przekładamy na cedzak i odsączamy z zalewy. Ogórki kroimy na talarki. Cebulę obieramy z łusek i kroimy w kosteczkę. Buraczka obieramy ze skórki i kroimy w kosteczkę. Do miski wkładamy ugotowaną mieszankę, cieciorkę, pokrojone ogórki, cebulę i buraczki. Dodajemy majonez i przyprawy, mieszamy.

Gryczana rolada z bitą śmietaną


Gryczana rolada biszkoptowa z bitą śmietaną jest delikatna i pyszna. Polecam do kawy lub na każdą inną okazję.
Składniki na ciasto:
4 jajka
4 łyżki wody
2 cukry waniliowe
4 łyżki cukru
4 łyżki mąki gryczanej
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
Składniki na krem :
400 ml śmietany 30 %
2 łyżki cukru pudru
Ponadto :
papier do pieczenia
blacha piekarnikowa
wilgotna ściereczka
cukier puder
Sposób przygotowania :
Ciasto : jajka miksujemy z wodą, cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę. Wsypujemy przesianą mąkę i proszek do pieczenia, miksujemy do połączenia się składników. Ciasto wykładamy na blachę piekarnikową wyłożoną papierem do pieczenia i wyrównujemy. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około 15 - 20 minut. Upieczone ciasto przekładamy na wilgotną ściereczkę i zwijamy, odstawiamy do ostygnięcia.
Krem : zimną śmietanę miksujemy na sztywno i wsypujemy cukier puder, miksujemy przez krótką chwilę do połączenia się składników.
Ciasto rozwijamy i wkładamy krem, wyrównujemy i zwijamy roladę. Gotową roladę zawijamy w papier do pieczenia i wstawiamy do lodówki na całą noc. Przed podaniem posypujemy cukrem pudrem.