sobota, 17 sierpnia 2019

Cukinia zapiekana z mięsem, ryżem i szpinakiem


Zapraszam na zapiekaną cukinię. Farsz przygotowałam z mięsa mielonego, ryżu i świeżego szpinaku. Polecam na obiad.
Składniki :
1 średnia cukinia
garść szpinaku
15 dag mięsa mielonego
1 mała czerwona cebula
2 łyżki ugotowanego ryżu
2 plasterki żółtego sera
sól do smaku
pieprz do smaku
zioła prowansalskie do smaku
Sposób przygotowania :
Szpinak myjemy i odsączamy z wody. Cebulę obieramy z łusek i kroimy w kosteczkę. Cukinię myjemy i kroimy wzdłuż na dwie połowy, wyciągamy że środka miąższ i kroimy na bardzo drobno.
Szpinak kroimy na drobno. Pokrojone warzywa i mięso przekładamy na rozgrzany olej i smażymy przez około 10 minut. Dodajemy ryż i doprawiamy do smaku, mieszamy. Odstawiamy do przestudzenia. W międzyczasie kroimy żółty ser i blaszkę wykładamy papierem do pieczenia. Do cukinii wkładamy przygotowany farsz i wkładamy do nagrzanego piekarnika.
Pieczemy w temperaturze 200 stopni przez 30 minut i wyjmujemy z piekarnika, posypujemy pokrojonym serem i dopiekamy jeszcze przez około 5 minut.

czwartek, 15 sierpnia 2019

Zupa porowa z białą kiełbaską


Zapraszam na zupę porową. Przygotowana na domowym rosole smakuje wybornie. Polecam na obiad z domowym pieczywem.
Składniki :
0,5 l domowego rosołu
1 por ( biała część )
2 marchewki
2 duże ziemniaki
4 małe białe kiełbaski
natka pietruszki
sól do smaku
Sposób przygotowania :
Do garnka wlewamy rosół i zagotowujemy. Marchewki obieramy i myjemy, ścieramy na tarce jarzynowej i wkładamy do gotującego się rosołu. Por dokładnie myjemy i kroimy, dokładamy do gotującej się zupy. Ziemniaki obieramy i myjemy, kroimy w dużą kostkę i wkładamy do garnka. Gdy warzywa są ugotowane dokładamy kiełbaski i solimy do smaku, gotujemy razem przez chwilę. Przed podaniem posypujemy pokrojoną natką pietruszki.

wtorek, 13 sierpnia 2019

Sałatka z surowego kalafiora z jajkiem, kukurydzą i rzodkiewką


Zapraszam na pyszną sałatkę z chrupiącym kalafiorem, jajkiem i kukurydzą oraz z rzodkiewką. Doprawiona majonezem i przyprawami. Polecam.
Składniki :
4 duże różyczki kalafiora
2 ugotowane jajka
6 dużych rzodkiewek
2 cebule dymki
4 łyżki kukurydzy konserwowej
4 łyżki majonezu
sól do smaku
pieprz do smaku
Sposób przygotowania :
Kalafior dzielimy na małe różyczki i przekładamy na sitko. Polewamy gorącą wodą i wkładamy do zimnej wody, przekładamy na sitko i odsączamy. Kukurydzę konserwową przekładamy na cedzak i odsączamy z zalewy. W międzyczasie myjemy rzodkiewki i cebulę dymkę. Rzodkiewki kroimy w kosteczkę, a cebulkę razem ze szczypiorkiem na drobno.
Jajka obieramy ze skorupki i kroimy w kostkę. Wszystkie składniki wkładamy do miski i dodajemy majonez oraz przyprawy, mieszamy.

niedziela, 11 sierpnia 2019

Surówka z kalarepki, marchewki i papryki


Zapraszam na smaczną i zdrową surówkę. Tania i szybka w przygotowaniu surówka, którą polecam do drugiego dania.
Składniki :
1 średnia kalarepka
1 duża marchew
1/2 małej zielonej papryki
1/2 małej czerwonej papryki
1 łyżka oliwy
sól do smaku
pieprz do smaku
cukier do smaku
Sposób przygotowania :
Kalarepę myjemy i obieramy ze skórki, ścieramy na tarce o dużych oczkach. Marchew obieramy i myjemy i też ścieramy na tarce o dużych oczkach.
Papryki myjemy i czyścimy, usuwamy pestki i kroimy w kostkę. Starte i pokrojone warzywa przekładamy do miski i dodajemy przyprawy oraz wlewamy oliwę. Mieszamy.

czwartek, 8 sierpnia 2019

Koktajl jogurtowy z truskawkami i brzoskwiniami


Zapraszam na smaczny koktajl. Przygotowany na jogurcie naturalnym z dodatkiem truskawek i brzoskwiń. Słodzony miodem akacjowym.
Składniki :
20 dag jogurtu naturalnego
20 dag truskawek
2 brzoskwinie
1 łyżeczka miodu akacjowego od HUZAR
Sposób przygotowania :
Truskawki myjemy i przekładamy na cedzak, odsączamy z wody. Brzoskwinie myjemy i wycieramy ściereczką, kroimy na mniejsze kawałki. Z truskawek odrywamy szypułki i kroimy na kawałki. Do kielicha blendera wkładamy jogurt i pokrojone owoce oraz miód. Blendujemy na gładki koktajl. Przelewamy do szklanek i podajemy.