wtorek, 17 marca 2020

Chleb orkiszowy z kaszą i suszonym czosnkiem


Zapraszam na smaczny chlebek. Chleb przygotowałam z mąki orkiszowej z dodatkiem ugotowanej kaszy orkiszowej i suszonego czosnku niedźwiedziego. Polecam.
Składniki :
2,5 szkl mąki orkiszowej białej
0,5 szkl ugotowanej kaszy orkiszowej
3 łyżki suszonego czosnku niedźwiedziego
1 op suszonych drożdży ( 8 g )
1 szkl ciepłej wody
1 łyżka oleju
1 łyżeczka soli himalajskiej różowej
szczypta cukru
keksówka 22 x 8 x 7
papier do pieczenia
Sposób przygotowania :
Do miski wsypujemy mąkę, suszone drożdże i czosnek, sól, cukier. Dokładamy kaszę i wlewamy ciepłą wodę, olej. Zagniatamy ciasto i odstawiamy w ciepłe miejsce na około 30 minut. Miskę przykrywamy ściereczką. Do blaszki wkładamy papier do pieczenia. Wyrośnięte ciasto ponownie zagniatamy i przekładamy do blaszki, odstawiamy w ciepłe miejsce na 30 minut. Po tym czasie ciasto na chleb smarujemy zimną wodą i posypujemy sezamem. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy w temperaturze 200 stopni przez około 1 godzinę. Upieczony chleb wyjmujemy z blaszki i studzimy.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz