poniedziałek, 9 marca 2020

Kapusta czerwona z boczkiem i cebulką


Zapraszam na smaczny dodatek do drugiego dania. Kapusta czerwona gotowana razem z podsmażonym boczkiem i cebulką. Polecam.
Składniki :
50 dag czerwonej kapusty
1 duża cebula
125 gram boczku parzonego
3 łyżki oleju
1 i 1/2 szklanki wody
2 łyżki soku z cytryny
sól do smaku
pieprz do smaku
cukier do smaku
1 łyżeczka mąki
Sposób przygotowania :
Kapustę obieramy z zewnętrznych liści i szatkujemy na drobno. Wkładamy do cedzaka i przelewamy wrzątkiem, odsączamy. Przekładamy do garnka z gotującą się wodą. Boczek kroimy w kosteczkę. Cebulę obieramy i kroimy w kostkę. Na rozgrzanym oleju smażymy cebulę i pokrojony boczek przez kilka minut, wkładamy do garnka z kapustą, gotujemy przez około 30 minut. Do kapusty dodajemy sok z cytryny i przyprawy, posypujemy mąką. Mieszamy i gotujemy przez kilka minut, aż płyn odparuje.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz