sobota, 21 listopada 2020

Zapiekanka z mieszanką ryżową, kiełbasą i warzywami


 Zapraszam na smaczną zapiekankę. Przygotowana na mieszance ryżowej z dodatkiem kiełbasy, zielonej papryki i cebuli oraz jogurtu, jajek i sera. Polecam na obiad lub kolacje.

Składniki :

1 woreczek mieszanki Trendy Lunch ( basmati, fasolka, papryka, curry )

woda do gotowania

1 zielona papryka

1 cebula

150 g kiełbasy krakowskiej

150 g jogurtu naturalnego

2 małe jajka

garść tartego żółtego sera

pieprz do smaku

sól prowansalska do smaku

forma do zapiekania

masło

Sposób przygotowania :

Mieszankę gotujemy według instrukcji na opakowaniu. Przekładamy na cedzak i odsączamy z wody. W międzyczasie obieramy cebulę i kroimy w kostkę. Paprykę myjemy i kroimy, usuwamy pestki, kroimy w kostkę. Kiełbasę kroimy w kostkę. W miseczce mieszamy jogurt z jajkami. Formę do zapiekania smarujemy masłem i wkładamy : mieszankę ryżową, wyrównujemy i oprószamy przyprawami, pokrojoną cebulę, paprykę, kiełbasę, oprószamy przyprawami, wlewamy jogurt wymieszany z jajkami, posypujemy starym serem, oprószamy przyprawami.

Formę z zapiekanką wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy w temperaturze 200 stopni przez 30 minut pod przykryciem i 10 minut bez przykrycia.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz