Zapraszam na smaczne placuszki w słodkiej wersji. Przygotowane z dyni i jabłka z dodatkiem cukru waniliowego. Polecam.
Składniki :
250 g dyni ( bez pestek )
1 jabłko ( u mnie 200 g )
1 surowe jajko
1 łyżka cukru waniliowego
4 - 6 łyżek mąki pszennej
1/3 łyżeczki proszku do pieczenia
olej do smażenia
cukier puder do posypania
Sposób przygotowania :
Dynie obieramy ze skórki i ścieramy na tarce o małych oczkach do miski. Jabłko myjemy i wycieramy ściereczką, obieramy ze skórki i ścieramy na tarce jarzynowej do miski z dynią. Dodajemy cukier waniliowy i wybite jajko, mieszamy. Wsypujemy mąkę z proszkiem do pieczenia i ponownie mieszamy. Na patelni rozgrzewamy olej i smażymy placuszki na złoty kolor z obu stron na małym ogniu. Przekładamy na talerz z ręcznikiem papierowym i odsączamy z tłuszczu. Przed podaniem posypujemy cukrem pudrem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz