czwartek, 19 listopada 2020

Rogaliki z dżemem truskawkowym

Zapraszam na pyszne, domowe rogaliki drożdżowe z dżemem truskawkowym. Rogaliki świetnie smakują z kubkiem kawy.

Składniki na zaczyn :

25 g drożdży

2 łyżki mąki pszennej

3/4 szkl ciepłego kefiru

3 łyżki cukru trzcinowego

duża szczypta soli

Na ciasto :

2,5 szkl mąki pszennej

4 łyżki rozpuszczonego masła

2 jajka

Pozostałe składniki :

słoik dżemu truskawkowego

cukier puder

Sposób przygotowania :

Zaczyn : do miski wkładamy składniki i mieszamy do połączenia. Miskę przykrywamy i odstawiamy w ciepłe miejsce na około 20 minut. Po tym czasie do podrośniętego zaczynu dodajemy jajka, rozpuszczone letnie masło i mieszamy. Wsypujemy mąkę i zagniatamy ciasto. Miskę przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na 1 godzinę.

Wyrośniete ciasto przekładamy na podsypaną mąką stolnicę i tniemy nożem na 4 części. Każdą cześć formujemy w kulę i wałkujemy na kształt koła, kroimy nożem na małe trójkąty.

Na każdy trójkąt nakładamy trochę dżemu i zwijamy rogaliki. Rogaliki przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośniecia na około 30 minut. Rogaliki smarujemy rozbełtanym żółtkiem i wstawiamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez 20 - 25 minut.

Rogaliki przed podaniem posypujemy cukrem pudrem.

 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz