środa, 13 maja 2020

Chleb pszenny z liśćmi rzodkiewek i słonecznikiem


Zapraszam na smaczny domowy chlebek z dodatkiem liści rzodkiewek. Chleb jest mięciutki i pięknie wyrasta. Polecam na kanapki.
Składniki na rozczyn :
25 g świeżych drożdzy
1/4 szkl ciepłej wody
2 łyżki mąki
0,5 łyżeczki cukru
Pozostałe składniki :
40 g liści rzodkiewek
3 łyżki oleju
3 szkl mąki
3/4 szkl zsiadłego mleka
1 łyżeczka soli
1 łyżeczka przyprawy od VEGETA NATUR do sałatek i dipów
2 garście słonecznika
keksówka 28 x 8 x 7
papier do pieczenia
Przygotowanie przepisu :
Rozczyn :  w misce mieszamy pokruszone drożdże z cukrem i ciepłą wodą, wsypujemy mąkę i ponownie mieszamy. Miskę przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce.
Liście rzodkiewek myjemy i osuszamy, kroimy na drobno i podsmażamy na rozgrzanym oleju.
Do rozczyn dodajemy pozostałe składniki i posmażone liście rzodkiewek ( razem z olejem ) i zagniatamy ciasto. Ściereczką przykrywamy miskę i odstawiamy w ciepłe na 30 minut.
Po tym czasie ponownie zagniatamy ciasto i przekładamy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia. Ponownie przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na 30 minut.
Piekarnik rozgrzewamy i wstawiamy blaszkę z chlebem. Pieczemy w temperaturze 200 stopni przez około 1 godzinę. Upieczony chleb wyjmujemy z blaszki i studzimy.
                                           


Przepisy inspirowane naturą

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz